Historie

Het verhaal van Moeke Mooren

Hanneke Mooren-Hol, beter bekend als  “Moeke Mooren”, werd op 23 februari 1858 geboren in het plaatsje Alphen in het Land van Maas en Waal. Aan het eind van de jaren tachtig leerde ze Toon Mooren kennen. Het paar huwde en betrok het pand Blauwe Sluis 6, het toenmalige café annex boerderij “Het Veerhuis” aan de Oude Maas.

Moeke Mooren leidde een zwaar en arbeidzaam leven. Niet alleen was ze moeder van een gezin met drie kinderen, de stuwende kracht achter de boerderij en het café, ze was ook nog de “veervrouw” van het bijbehorende voetveer.
Vele malen per dag zette ze, weer of geen weer, mensen de Maas over, daarbij steeds zelf aan de riemen gezeten. Tegelijkertijd hield ze een toeziend oog op de scheepvaart.
Na haar dood in 1918 zetten haar kinderen Derk, Toos en Grada het voetveer voort, tot de Oude Maas aan het eind van de jaren dertig gedempt werd. Grada en haar man Piet Sengers wisten “Het Veerhuis” nog tot 1951 in stand te houden. Ongeveer op diezelfde plek, daar waar de Oude Maas langs haar winterdijk schuurde, verrees in 1989 het horecabedrijf, dat door zijn naam de herinnering aan Moeke Mooren doet voortleven.